Je hond beter begrijpen
 
Samenwerken en plezier 

Hondenmassage en vuurwerkstress


Vuurwerk kan veel stress geven bij je hond. Stress zorgt voor een emotionele onbalans. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat massage helpt bij het herstellen van die balans. Met massage activeer je namelijk het CARE systeem. Dat is één van de positieve emotionele systemen.

Naarmate de emotionele balans verbetert, verbetert ook de prikkelverwerking. Je hond zal daardoor minder snel reageren op prikkels en beter om kunnen gaan met moeilijke situaties.

Met zachte massagetechnieken help je het zenuwstelsel kalmeren en het hormoonstelsel ontspannen. Na 1-5 min masseren is er al een toename van de geluksstofjes Oxytocine en Endorfine, wat je hond een fijn gevoel geeft. Na 15-30 min masseren is de hartslag omlaag en is het stresshormoon cortisol afgenomen, waardoor je hond zich rustiger voelt.

Massage zorgt voor meer lichaamsbewustzijn en helpt je hond om uit zijn hoofd te komen. Hiermee kan je een spanningspatroon doorbreken.

Als je hond niet gewend is aan massage, is het nu een mooi moment om daarmee te beginnen. Je hond kan dan alvast, in een veilige en prikkelarme omgeving, wennen aan deze nieuwe manier van aanraken en hier een positie associatie aan koppelen. Als je een nieuwe techniek regelmatig herhaalt, gaat het lichaam deze herkennen en kan je hond hier steeds sneller door ontspannen. Ook in wat moeilijkere situaties.

Heeft je hond een favoriet plekje om aangeraakt te worden? Begin dan daar en bouw van daaruit rustig op naar de rest van het lichaam. Veel honden vinden de borst of op de schouder erg prettig. Maak met je vingers met een lichte druk kleine cirkelende bewegingen door de vacht en verplaats je vingers steeds een stukje verder.

Een andere fijne techniek is de Harkengriff. Je maakt hierbij een hark van je hand en beweegt deze, met een lichte druk, om te beginnen vanaf de borst, richting de wervelkolom. Strijk daarna zonder druk met een vlakke hand terug om de haren weer glad te strijken. Verplaats je handen steeds een klein stukje verder richting de achterhand en herhaal de beweging.  

Massage van de oren kan ook heel fijn zijn en geeft snel ontspanning. Omvat het oor met je hand en maak met je duim kleine cirkeltjes op het oor. Werk vanaf de aanhechting naar het puntje van het oor.

Rond de massage af door een lange strijkbeweging te maken over het lichaam van kop tot staart. 

Let tijdens de massage goed op de communicatiesignalen van je hond. Wat vindt je hond fijn en wat niet (meer)? Zorg dat je niet over zijn grens gaat. Je hond zal dan juist spanning opbouwen. Werk zacht op de huid, werk rustig en met structuur. Met zachte technieken bereik je zoveel meer bij je hond.

Je kan zien dat je hond het fijn vindt, doordat hij rustiger wordt, zachte (of dichte) oogjes laat zien of misschien zelfs wel om meer vraagt.

Tips.

  • Rust bij je hond, begint met rust bij jezelf. Zorg dus eerst dat je zelf ontspannen bent.
  •  Werk niet op de wervelkolom zelf. Dit is te gevoelig voor je hond.
  • Doe sieraden af zodat je niet in de vacht blijft haken.
  • Houd het kort en bouw het pas op als je hond daar aan toe is.
  • Masseer alleen op een gezonde hond. Massage kan namelijk ook verkeerd uitpakken.

Let op!
Is de angst te groot, steun je hond dan, maar laat de massage achterwege. Massage is dan te veel. Een gedragstherapeut, in samenwerking met een massage therapeut, kan helpen om de angst te verminderen.